ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

НАУКА

«Ти могутня, рідна мова! Мова – матері уста»

Міжнародний день рідної мови — святкують 21 лютого, кожного року починаючи з 2000-го. На Генеральній конференції ЮНЕСКО у листопаді 1999 року було проголошено про “підтримку мовного та культурного різноманіття і багатомовності”.

У світі близько шести тисяч розмовних мов, половині з яких загрожує зникнення.

День рідної мови — це передусім скерування зацікавленості меншинами, які динамічно говорять своєю національною мовою. Історія святкової дати має трагічний початок, 1952 рік 21 лютого — саме в цей день в Бангладеші владою було жорстоко придушене повстання проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Для Бангладешу цей день став днем полеглих за рідну мову.

Важливість нових знань, цінностей, що передаються від покоління до покоління, пам'ять про своє коріння — це все про рідну мову.

На території нашої держави існує близько п'ятнадцяти мов (половина з них на межі вимирання):

сучасна українська мова налічує близько двісті п'ятдесят шість тисяч слів;

українська входить до тридцятки найпопулярніших мов світу;

українською розмовляють близько сорока п'яти мільйонів людей;

дата зародження української мови достеменно не відома, проте можна точно сказати, що виникла вона набагато раніше російської, німецької, турецької тощо.

Співробітники Наукової бібліотеки ХДАЕУ до Дня рідної мови підготували презентацію «Ти могутня, рідна мова! Мова – матері уста»

Переглянути яку можливо за посиланням на каналі Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=Qv9RsFbmjRM

Та тематичну книжкову виставку  в читальній залі наукової бібліотеки

21 лютого, до Міжнародного дня рідної мови проведуть шостий онлайн-диктант кримськотатарською мовою.

Текст онлайн-диктанту написав активіст, журналіст кримськотатарської газети "Авдет", член команди організаторів диктанту, кримський політв'язень Асан Ахтемов.

Написати диктант можуть усі охочі, незалежно від віку, національності, місця і країни проживання, рівня знання кримськотатарської мови.

Автор: Наукова бібліотека ХДАЕУ (21.02.2024).