ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

НАУКА

До роковин Голодомору в Науковій бібліотеці відкрилася тематична книжкова полиця

Щороку в Україні вшановують пам’ять мільйонів невинно загиблих українських громадян, які у 1932-1933 роках були виморені штучно організованим голодом. Ці сумні, жахливі, болісні події бентежать пам’ять та ятрять душу кожного свідомого громадянина.

На знак вшанування пам`яті жертв Голодомору в Україні 1921-1922, 1932-1933 та 1946-1947 років в Науковій бібліотеці відкрито тематичну книжкову полицю під назвою «Голодомор – наша печаль і скорбота».

До книжково-журнальної експозиції увійшли праці провідних істориків, міжнародних діячів, громадських активістів, які доклали зусиль, аби розсекретити і оприлюднити архівні документи, спогади очевидців про найстрашнішу трагедію в історії українського народу.

Так, на виставці представлено найважливіші книги національної пам’яті України – збірник «Геноцид в Україні 1932-1933 років за матеріалами кримінальної справи № 475», упорядкований Миколою Герасименко і Валерієм Удовиченко, оприлюднює документи та матеріали, присвячені жахливій трагедії українського народу в ХХ ст. – Голодомору-геноциду 1932-1933 рр. Основу джерельної бази видання формує вибірка з матеріалів кримінальної справи № 475, що охоплює 331 том. У збірнику надруковано документи про відкриття справи, свідчення очевидців, результати судової історично-правової та науково-демографічної експертиз, висновок про психічний стан людей, спричинений тривалим голодуванням, кореспонденцію іноземних дипломатів з Харкова, фотоматеріали 1932-1933 рр., постанову Апеляційного суду м. Києва з мотивувальною частиною про визнання Голодомору геноцидом українців.

Проблема голодомору знайшла широке висвітлення у дослідженнях українських і зарубіжних науковців. У виданнях, які представлені на виставці, публікується велика кількість матеріалів, що переконливо розкривають причини, перебіг, масштаби та наслідки цієї страшної події, яка забрала мільйони життів безвинних людей.

«Україна пам’ятає! Світ визнає!»

«Схиліться! Свічку запаліть. Хто у молитві, хто у серці чуйте,

як кам’яніє краю біль століть. Навіки до тридцятих ми прикуті…»

(Олександр Пономарьов, рядки з книги «Дзеркало душі народної»)


Автор: Ткаченко Вікторія (22.11.2019)