ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

НАУКА

Коли «допомогти» означає «врятувати»

У ці складні часи для нашої держави та народу є дуже актуальною і стане в нагоді книга «Підручник тактичної бойової допомоги потерпілим. Уроки та передовий досвід», дата публікації 2022.

Переклав підручник з англійської майор медичної служби, професор Київського Міжнародного Університету, доктор медичних наук Костянтин Трінус. На волонтерських засадах. Він же і є упорядником, бо знає ціну кожного уроку і кожної поради з цього видання на прикладах бійців зі свого батальйону.

Костянтин Трінус - відомий у професійних колах як розробник методів та пристроїв для діагностики й лікування запаморочень голови, головних болів, неврозів, станів після контузії та акустичної травми. За розробки нагороджений медаллю імені К.Е. Ціолковського, медаллю «Лідер України», орденом Української технологічної академії «За заслуги», міжнародною премією імені Клауссена-Тато.

Костянтин Федорович разом з дружиною Ксенією (вона інженер із впровадження інформаційних технологій, айтішниця і волонтерка) здійснили переклад відповідного американського підручника з Центру армійських уроків (Center for Army Lessons Learned (CALL), про існування якого Трінус знав. Спочатку для якомога швидшого і ширшого використання виклали в Інтернет  цифрову версію перекладу. Дуже швидко для більшого розуміння й дохідливості дій зробили з дружиною відповідний відеоканал у мережі YouTube: «Док Трінус Домедична допомога». А потім Лубенське видавництво «Інтер Парк» за сприяння заслуженого лікаря України Олександра Сиченка видрукувало книгу накладом 1 300 примірників.

Безкоштовну цифрову версію цієї публікації  можна додатково роздрукувати й розповсюджувати:

http://emed.library.gov.ua/jspui/handle/123456789/220.

На щойно виданій книзі так і зазначено: «Відтворення цієї публікації вітається та дуже заохочується»

Мабуть, у кожного з нас є людина, яка виборює свободу і незалежність нашої країни, тому надати домедичну допомогу воїнам, які постраждали, захищаючи Україну,  часто є дуже проблематично, або просто недоступно, тому цей підручник навчить як діяти у тій чи тій ситуаціїі при реальних подіях.

Автор: Наукова бібліотека ХДАЕУ.