ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

НАУКА

Мультимедійна книга

12 серпня 2022 року у Музеї книги та друкарства міста Острог, що на Рівненщині презентували досконалий зразок друкарського мистецтва України кінця XVI століття мультимедійну книгу – Острозьку Біблію.

Мультимедійна книга, присвячена Острозькій Біблії – визначна пам’ятка українського та світового друкарства, 441-шу річницю від дня народження якої відзначено. Цей цікавий мультимедійний продукт – українська розробка студії 3D sbook, є новим рішенням у музейному та виставковому обладнанні в поєднанні з новими технологіями. 

12 серпня 1581 року, в Острозі з’явилася визначна пам’ятка світового друкарства – Острозька Біблія. Це – перше повне видання канонічного біблійного тексту церковнослов’янською мовою. Князь Василь-Костянтин Острозький запросив працювати до своєї друкарні в Острозі відомого друкаря Івана Федорова. При цьому використовувалися не тільки церковнослов’янські, а й грецькі, латинські, єврейські джерела та західноєвропейські списки біблійних текстів.

Видання дуже велике за об‘ємом, проте завдяки майстерності набору та застосуванню дрібного шрифту книга не видається такою масивною, хоча має 1256 сторінок. За підрахунками книгознавців, Острозька Біблія містить 3 240 000 друкованих знаків. Цікавим є факт, що у Біблії використано зображення козаків-херувимів, а також численні композиції з виливних прикрас. Наклад Острозької Біблії сягав приблизно 1500 примірників, 350 з них збереглися до сьогоднішнього дня.

Зображення проєктується на чисті сторінки, які відвідувачі мають змогу погортати. В книзі 28 сторінок, на яких розповідається про титульний аркуш Біблії, її друкаря та процес друку книги. Із мультимедійного проєкту можна дізнатися і про герб князя Василя-Костянтина Острозького та його передмову до Біблії, ознайомитися із перекладами та текстом Біблії на папері з водяними знаками. Окремі зображення анімовані.

Автор: Наукова бібліотека ХДАЕУ