ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

НАУКА

Національний музей історії України – виставка «Знак на щиті»

У Національному музеї історії України у Другій світовій війні 25 серпня 2023 року, відбулося відкриття виставки "Знак на щиті" з нагоди завершення реалізації проєкту "Тризуб Батьківщини".

На виставці представлені державні печатки 1920-30-х років, монети, вишиванки, вишиті рушники, килими. Також представлений шматок від радянського герба, що зняли з щита монумента "Батьківщина-мати". Виставка «Знак на щиті» відображає найважливіші етапи становлення Тризуба як Державного Герба.

Також представлені, зокрема, срібники-монети князя Володимира Великого з найбільш ранніми зображеннями тризуба, вірчі знаки Святослава Хороброго, його сина Володимира Великого та Ярослава Мудрого. Також можна побачити колекцію з понад 160 печаток доби Української Народної Республіки, доби Української держави Павла Скоропадського, Української держави, проголошеної у 1941 році у Львові. Загалом на виставці представлено понад 200 артефактів.

Доба Середньовіччя представлена такими артефактами, як: срібники князя Володимира Великого (988-1015 років); вірчі знаки давньоруських князів (ІХ-ХІ ст.); плінфа зі старої кладки Луцького замку з імовірним зображенням Тризуба (XIV ст.).

Основу цієї частини виставки становлять етнографічні артефакти: зразки народного одягу та предмети побуту.

Через зображення Тризуба в українському декоративно-ужитковому мистецтві міжвоєнної доби висвітлюється роль знака у формуванні та зміцненні національної самоідентичності українського народу.

«Тризуб – це наш символ, він має бути скрізь, його мають бачити молодші українці», – Олексій Годзенко

Як учасник Революції Гідності у 2016 році він віддав музею свій шолом і шарф шемаг.

Виставка організована спільними зусиллями Національного музею історії України у Другій світовій війні та Громадської організації «Фонд Богдана Губського „Україна – ХХІ сторіччя“».

Виставка є своєрідною відповіддю на актуальні суспільні питання, пов’язані з відтворенням Тризуба на щиті, висвітлює зв’язок цього процесу з перейменуванням самого монумента «Батьківщина-мати» та Музею загалом.

Автор: Наукова бібліотека ХДАЕУ