ОБЕРІТЬ ПОТРІБНУ МОВУ

Ukrainian English French German Turkish

Засідання наукового гуртка здобувачів вищої освіти «Актуальні проблеми електроніки та електроенергетики» факультету архітектури та будівництва

17 січня 2024 року відбулося чергове засідання наукового гуртка здобувачів вищої освіти “Актуальні проблеми електроніки та електроенергетики” кафедри гідротехнічного будівництва, водної та електричної інженерії факультету архітектури та будівництва. Відповідно до плану роботи, з доповіддю на тему «Енергозбереження на виробництві» виступив керівник наукового гуртка к.т.н., доцент Литвиненко В.М.

У своїй доповіді доповідач висвітлив наступні питання:

  1. Розвиток енергозберігаючих технологій в Україні - залог економічного зростання та енергетичної безпеки країни.
  2. Основні заходи по енергозбереженню на виробництві і їх реалізація.

Доповідач проаналізував основні заходи по енергозбереженню на виробництві, до яких належать наступні:

         І. Організаційні заходи: 1) енергетичне дослідження підприємства; внутрішній фінансовий аудит організації та обліку витрат; 2) розробка заходів, спрямованих на енергозбереження та підвищення енергоефективності; 3) планування і організація комерційної і технічної витрати електроенергії; 4) навчання персоналу економії електроенергії і використання нових, зберігаючих технологій.

            ІІ.Технічні заходи: 1) встановлення вузлів обліку тепла на об'єктах підприємства. Це знижує витрату тепла на 20-30%; 2) заміна традиційної системи обігріву на теплу підлогу з прокладкою з пластикових труб. При цьому витрати на опалення можуть бути знижені в 1,7 рази; 3) встановити блокові міні котельні на віддалених від підприємства об'єктах. Це дасть можливість зменшити витрати на опалення мінімум в 2 рази; 4) встановити генератори на базі ПГУ, ГТС, ГТУ. Таким чином можна зменшити витрати підприємства на купівлю електроенергії в 2-3 рази; 5) щоб заощадити 40% електроенергії, необхідно впровадити систему частотного регулювання в приводах електродвигунів, розташованих в системах вентиляції, на насосних станціях і всіх об'єктах із змінним навантаженням; 6) у звичайному режимі всі споживачі електричного струму працюють з досить великими втратами, але, якщо оптимізувати їх роботу, втрати істотно зменшаться, до 10%; 7) установка пускових реле дозволяє збільшити термін служби ламп в 2 рази, а також знизити споживання електрики енергообладнанням; 8) використання в якості енергоресурсу вторинної сировини, наприклад тирси, відходів виробництва в екологічних системах, рекуператорів з систем вентиляції; енергія, отримана на вторинній сировині, в 3-4 рази дешевше придбаної енергії; 9) щоб знизити витрати тепла, можна усунути містки холоду в конструкції будівлі, встановити сонячні колектори і використовувати сонячні батареї, зайнятися герметизацією і теплоізоляцією приміщення і встановити теплові насоси в підвалах; 10) необхідно створити умови природного освітлення на підприємстві: - світле оздоблення приміщення; - вікна без фіранок; - пластикові вікна; - утеплення приміщення. Ці фактори дозволять заощадити близько 3% електроенергії.11) замінити лампи розжарювання на світлодіодні; 12) використовувати датчики руху та освітленості, застосування світлотехнічної арматури, пускорегулювальних апаратів, які регулюють режим запалювання і стабілізацію струму розряду люмінесцентних ламп. Це допоможе заощадити до 60-70% електроенергії від загальної кількості споживаної енергії.

У засіданні наукового гуртка та обговорені запропонованих питань прийняли активну участь здобувачі 1-4 курсів спеціальності 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка.

Системне зниження споживання енергоресурсів у виробництві

Установка приладів обліку з класом точності 1,0

Автор: Литвиненко В.М. (17.01.2024року)